Lónyírás

Miért kell nyírni a lovakat?

Nem sorolva ide az egészségügyi okokat (tetvesség stb.), a lovat azért kell lenyírni, mert ha a munkavégzés során hosszú szőre miatt megizzad és nagyon lassan szárad meg, akkor nagy a kockázata, hogy később az istállóban vizesen álldogálva esetleg megfázik. Ez általában télen gyakori, de sok ló nyáron is viszonylag nagy szőrt növeszt és arra is gondolnod kell, hogy egy hűvösebb istállóban ez gondot okozhat. Fontos tudnod, hogy egy zárt istállóban tartott, izzadt lóra nem megoldás rátenni a vastag takaróját (még akkor sem, ha „lélegző” anyagból készült), amíg meg nem szárad, mert felveszi a párát és néhány órával később a ló vizes takaróban fog fagyoskodni. Nem nehéz elképzelni, mennyire kellemetlen ez. Abban a ruhában, amibe beleizzadtál egy kiadósabb mozgás következtében, te is igencsak fázni fogsz, amint megállsz a hidegben. A ló szőre annyival előnyösebb, hogy magától meg tud száradni, de ha ezt egy vastag esetleg vízálló takaróval lezárod, akkor nem sok esélye marad.
Sokan használnak polár lótakarót a szárításhoz, ami rövid szőrű vagy nyírt egyedeken jól működik, de a nagy szőrű lovakon nem elég hatékony, sőt gyakran még jobban aláizzadnak.

Mikor kell nyírni a lovakat?

Rengeteg tényező befolyásolhatja a nyírás időpontját, de az első és legfontosabb, hogy milyen munkát végez a lovad. Ha télen is aktívan dolgozik és megizzad, akkor praktikus ősszel, mikor a téli bundáját már megnövesztette.
Ha hideg időben a munka ugyan rendszeres, de nem kimerítő, vagyis nem izzad meg és van elég idő alaposan visszahűteni munka után, akkor nem szükséges ősszel nyírnod. Ebben az esetben tavasszal mérlegelned kell, hogy kivárod türelemmel a vedlést, vagy lenyíratod a lovat.
Ha lovad télen nem dolgozik, de tavasszal kezdeni szeretnéd a rendszeres munkát, akkor érdemes tavasszal nyírnod, mert valószínű, hogy a ló gyenge kondiban és nagy szőrben izzadni fog és igen nehezen szárad vissza.
Ha pedig a ló nem dolgozik, nem szükséges nyírni, még akkor sem, ha szerinted melege van.

Mennyire kell lenyírni a ló szőrét?

Ide tartozó kérdés, hogy változtatható-e a nyírás hossza? Nem. A lónyírógépek többsége egységes 3 mm-es szőrt hagy a lovon. A nyírás mértéke a lenyírt felület méretének változtatásával befolyásolható. Itt is fontos szempont a terhelés mértéke és a ló tartási körülményei. Leggyakrabban istállózott, sportoló lovakat kell nyírni.
A gyakorlati szempontok alapján ajánlatos a test nyírása a fej és a lábak nélkül. Ilyenkor a fejet „pofaszíjig” (ezt a legtöbb ló gond nélkül hagyja is) szokás nyírni, a lábak pedig könyöktől és térdtől lefelé szőrösek maradnak.

Amennyiben az esztétikum fontos, (eladó lovak, nagyobb versenyek, ménvizsgák stb.) a ló teljes nyírása indokolt lehet. Ez lényegesen elegánsabb, viszont sokkal hosszadalmasabb és sok ló nem is viseli jól a fülek, a homlok és a lábak nyírását.
A nyereghely meghagyása szintén szokás. Tény, hogy a szőr természetes ütéscsillapító és a nyereg dörzsölésétől is véd, viszont a ló megizzad a nyereg alatt, ami pont ugyanolyan lassan szárad, mint a nyíratlan ló.
Magyarországon nem túl gyakori fazon, amikor csak a kifejezetten izzadékony testtájak, mint a nyak, szügy, lágyék és a konc kerülnek nyírásra. Ez a módszer nagyon praktikus, nem túl nehéz munkát végző, félridegen tartott jószágok esetében, mikor a ló sokat van karámban de tulajdonképpen bokszban lakik.
Ehhez a fazonhoz egy alternatíva, amikor a has sincs lenyírva. Ez további védelmet szolgál és a has nem különösebben izzadós.
Ilyenkor a munka során kevésbé izzad a ló, vagy ha mégis, a lenyírt szőr hamar megszárad és a hát természetes módon védve marad. Így a karámban, sőt gyakran az istállóban sem igényel takargatást.